Citrasupply's Weblog


Cara-cara Nak Promote Link Affiliate Anda
November 18, 2013, 6:05 am
Filed under: Tips Perniagaan Berjaya | Label: , , ,

Salam semua,saya yg masih newbie disini ingin berkongsi dengan kenkawan di WC
Selamat Membaca!

Affiliate seperti yg anda tahu adalah salah satu sistem pemasaran yang disediakan oleh pengeluar produk kepada umum untuk mempromosi atau menjalankan urusan pemasaran produk mereka.

Sesiapa sahaja layak untuk menyertainya,selalunya keahlian ditawarkan secara percuma,setelah mendaftar anda akan diberi satu link affiliate yang unik,dimana dengan link ini lah nnti menjadi alat untuk anda mengaut seberapa banyak wang melaluinya.

Jadi promosi yang bagaimana yang harus anda jalankan untuk menjual produk affiliate anda itu tadi??

Terdapat 3 cara yang paling efektif :
i) Promosi Melalui Blog
ii) Promosi Melalui Forum
iii) Promosi Melalui eMail

Promosi Melalui Blog

Dr.Irfan Khairi ada menyatakan,salah satu cara yang berkesan dalam mempromosikan affiiate ini adalah dengan me-review atau dalam BM nya mengulas sesuatu produk

Jadi berpandukan pada fakta ini,anda seharusnya mengambil langkah ini dan praktikkannya dengan mengulas melalui blog anda.Jika anda mengulas mengenai produk IM make sure yang blog anda itu tadi adalah berunsurkan IM,ini adalah penting kerana pembaca setia blog anda adalah prospek yang bagus dan tepat dengan produk yang ingin anda jual,kalau tak penat jer otak dan jari anda menulis review tu tadi

Anda juaga boleh meletakkan banner yang anda dapat dari penyedia produk di laman blog anda dan secara tak langsung ini juga boleh membantu meningkatkan jualan link affilaite anda

Promosi Melalui Forum

Promosi melalui kaedah ini adalah salah satu cara yang senang dan percuma,namun begitu ia memerlukan konsistensi kesabaran serta dedikasi dalam berforum.

Secara teknikalnya anda cuma perlu meletakkan link affiliate anda di ruangan siggy atau signature dan seterusnya berforum dan link anda tadi akan terpampang setiap kali anda membuat post,makin banyak anda post banyaklah link anda diforum tersebut

Anda juga harus bijak memilih tempat anda berforum,bersesuaian dengan produk affiliate anda itu tadi,kalau anda promote produk digital atau ebook maka eloklah berforum di forum seperti WangCyber,DuitMania dan JomBincang

Untuk lebih efektif anda haruslah selalu aktif berforum macam saya cakap tadi konsinstensi,dalam menjayakan promosi anda melalui kaedah ini.

Dan salah satu lagi cara adalah dengan meningkatkan reputasi anda dalam forum yang anda sertai..bagaimana nak meningkatkan reputasi dan lebih dikenali?

Pertama anda haruslah selalu menulis artikel artikel di forum2 yang anda sertai,dengan cara ini sedikit sebanyak ahli ahli forum mendapat manfaat dari tulisan anda itu tadi sekaligus membuka mata mereka kepada anda dan anda akan dipuji serta disanjung paling tidak pun orang akan berterima kasih dengan anda

Kedua,selalu lah memberi pendapat-pendapat yang bernas setiap kali anda menjawab persoalan atau perbincangan yang diutarakan oleh forumer

Dan yang ketiga,rajin-rajinlah menjawab permasalahan yang dihadapi oleh ahlli forum yang lain but make sure you know what r u doin maksudnya anda mestilah tahu mengenai masalah yang hendak dijawab

Promosi Melalui E-mail

Kaedah ini adalah antara kaedah yang paling berkesan dan diakui oleh ramai affiliater-affiliater terkenal tanahair

Sebelum melaksanakan promosi ini anda perlu lah melakukan beberapa perkara terlebih dahulu.
Yang pertama anda mestilah mempunyai squeeze page,mail list,sistem autoresponder dan sebuah ebook percuma atau repot percuma atau yang sewaktu dengannya

Kenapa anda memerlukan benda-benda yang saya sebutkan itu tadi? Teruskan pembacaan anda diperenggan yang berikut

Baiklah apa yang saya sebutkan tadi adalah tools yang anda perlukan untuk mengumpul mailing list anda kerana promosi melalui email tak akan ampuh jika anda tidak mempunyai senarai mail list

Jadi bagaimana nak kumpul mail list ni?? Pertama sekali anda perlulah membina satu laman web yg dipanggil squeeze page.Laman web ni berfungsi sebagai alat untuk anda menarik orang ramai menjadi ahli dalam mail list anda,didalam laman web tadi anda letakkan sebuah ebook percuma(sbg cth)untuk diberikan kepada bakal ahli mail list anda dengan syarat mereka letakkan nama serta email address di ruangan yang anda sediakan di laman web anda,jika mereka bersetuju serta berminat mereka akan melatakkan nama dan email mereka..boom!! anda dah dapat seorang dalam mail list anda,kita panggil subscriber

Untuk menguruskan senarai mail ist anda atau subscriber ini anda memerlukan sebuah software yang dinamakan autoresponder.software ini berfungsi sebagai alat untuk menyenangkan kerja2 penghantaran email kepada subscriber anda,anda boleh dapatkan di internet,ada yang percuma dan ada yang berbayar,tapi saya syorkan yang berbayar sebab ianya lebih efektif dan berkesan,cth2 autoresponder berbayar AWeber,GetResponse dll.

Setelah anda selesai membuat apa yang telah saya terangkan diatas tadi maka kini masanya untuk kumpul mail list anda.Anda boleh lah promotekan link squeeze page anda di blog2,forum2 serta website2 yang tinggi hit nya

Setelah anda memiliki senarai mail list yang ramai maka kerja mempromosi link affiliate anda akan menjadi lebih mudah,tapi beberapa perkara perlu dititikberatkan iaitu selalu menjaga subscriber anda dengan menyogokkan mereka dengan tip tip percuma dsb terlebih dahulu sebelum melakukan aksi promosi anda

Satu tip untuk meyakinkan serta menarik minat pembeli ialah dengan memberikan rebate tunai atau ebook percuma atau jika mampu ,buat personal coaching kepada bakal pembeli anda yang ingin membeli melalui link affiliate anda

Jadi itulah secara ringkasnya yang dapat saya kongsi bersama anda semua,kalau ada yg silap harap dapatlah dibetulkan

Selamat Berjaya!!

p/s kalau ada otai2 yg lalu kalau ada silap atau nak tambah silakan lah,saya pun newbie lg



Kelebihan Membina Blog
November 17, 2013, 4:53 am
Filed under: Tips Perniagaan Berjaya | Label: , ,

Blogging adalah satu media perhubungan yang begitu efisyen dan menjadi satu alat atau kelengkapan yang menarik,dimana ia digunakan secara meluas dengan pelbagai penggunaan.Ia juga digunakan dengan meluas bagi tujuan pemasaran bagi pihak pengiklanan.Blogging juga telah menjadi begitu popular dikalangan remaja dan generasi terdahulu untuk berkongsi idea,pendapat dan untuk memberi bimbingan atau tutorial dalam pelbagai bidang.

Berkongsi pengetahuan dan pengurusan adalah kelebihan yang amat penting dalam blogging.Dalam pada itu,faedah lain yang boleh diperolehi daripada blogging ialah ‘self-marketing’,pembinaan komuniti,perkhidmatan pelanggan yang lebih baik,penulisan yang menarik, penubuhan social dan teknik komunikasi yang lebih baik.Di bawah ini disenaraikan beberapa kelebihan utama:

1.Penghubung
Ia merupakan teknik yang efisyen dan kos-efektif untuk mengiklan maklumat dan kepakaran mengenai bisnes anda kerana ia merupakan penghubung dengan komuniti yang besar.Ini sangat membantu bagi bisnes yang kecil,di mana mereka tidak mampu untuk melabur di dalam memasarkan produk atau servis.

2.Komunikasi Secara Terus
Ia menyediakan sumber komunikasi secara terus dengan pelanggan atau pengunjung blog,di mana mereka bebas meluahkan idea, pertanyaan atau pengalaman berkenaan dengan sesuatu komoditi atau topik.Dengan cara ini, penerbit atau ‘tuan punya blog’ akan mendapat gambaran dari pelabgai cadangan,pendapat dan boleh membuat beberapa perubahan di dalam proses pengeluaran.

3.Masa Nyata (Real time)
Blogging membolehkan sesiapa sahaja berdebat atau berdiskusi secara ‘on-the-spot’.Anda tidak perlu menunggu keesokan harinya untuk membaca keratan akhbar.Pihak pengiklanan boleh membuat perubahan dengan segera dan memberitahu kepada pembaca mengenai sebarang perubahan.

4.Pendapat Yang Demokratik
Tidak ada halangan bagi sesiapa pun untuk membuat ‘post’,melainkan jika menyebabkan pembaca lain tersinggung.Melalui blog,anda akan mendapat pandangan yang berbeza dan mengelakkan idea yang berulang-ulang daripada respon yang diterima bagi sesuatu produk atau servis.Dengan ini juga,ia mengikut konsep demokrasi di dalam sumber informasi.

5.Search Engine Optimization (SEO)
Blogging menggunakan teknik SEO dan dengan cara ini dapat membantu meningkatkan kedudukan dalam enjin carian atau ‘Search Engine’.Kos untuk servis SEO adalah di dalam anggaran antara $5000 ke $10,000 dolar.Servis ini sedikit sebanyak meningkatkan populariti sesebuah blog tersebut,dengan memaparkan hasil carian untuk ‘keyword’ yang spesifik apabila pengguna menaip di dalam kotak carian(search box).Oleh sebab itu,kebanyakan blog mempunyai ‘keyword’ yang berulang.Ini akan menyebabkan hasil enjin carian yang lebih positif dan meningkatkan keuntungan.

6.Penerbitan Yang Pantas
Usahawan sesuatu bisnes menggunakan teknik blogging ini untuk menyatakan atau meluahkan kepakaran, pandangan, dan pengetahuan dengan jelas kerana ianya merupakan alat atau ‘tools’yang pantas dan mudah.Dalam pada itu,banyak syarikat yang menyediakan tips untuk blogging secara online untuk memulakan proses tersebut.Ia adalah mudah bagi pengunjung blog untuk melayari blog dan memberikan idea atau pertanyaan.

7.Penjimatan Kos
Blogging juga merupakan satu medium atau cara yang murah untuk membawa nama sesuatu syarikat menjadi perhatian ramai.Bisnes yang kecil menggunakan blog untuk menerangkan ciri-ciri produk yang hendak dipromosikan, menjual dan untuk melakukan perbandingan di antara sesuatu produk.Ini seterusnya dapat mengurangkan keseluruhan belanjawan dan memberi hasil yang lebih baik di mana ia menyediakan skop untuk para pembaca atau pengunjung blog memberi maklum balas.

8.Reputasi
Dengan perkhidmatan pelanggan yang baik dan produk yang berkualiti tinggi,blog membolehkan untuk membina kepercayaan pelanggan dan konfiden kepada syarikat.Ia melambangkan atau menggambarkan kredibiliti pemilik blog tersebut sebagai seorang yang mahir dan menjaga reputasi syarikat,membolehkan pelanggan merasa selesa dan bebas untuk bergantung atau berharap.

Mengikut kajian,mereka yang memaparkan blog atau mengunjunginya mendapat pengalaman yang mengejutkan, melepasakan penat lelah mereka dan mengurangkan tahap stres mereka.blogging memberi idea yang baru dan meningkatkan kecekapan dalam pemahaman.Ia memberikan perspektif yang berbeza bagi sesuatu idea,dan dengan cara ini dapat meluaskan apa yang disebut ‘social spectrum’.



3 Tips Pemilihan MLM Yang Perlu Kita Ambil Perhatian !

Salam hormat;

Apabila kita menyebut MLM, kebanyakan mereka akan beranggapan “oooo…ini semua tipu ! Mana ada orang jadi kaya dengan MLM.” Lagi satu pendapat ada juga yang menganggap ” MLM nie kalau sesiapa yang masuk dan labur paling awal. dia yang buat banyak untung “. Hakikatnya kebanyakan mereka berangapan serong sebanyak 360 darjah tentang MLM ni.

Tidak dinafi kini, terlalu banyak kes penipuan membabitkan MLM ni dan ia memberi kesan terhadap pertumbuhan ekonomi negara yang rancak membangun dek kerana ‘scammer’ yang mementingkan keuntungan dengan cara penipuan.

Diluar sana terdapat ramai yang kaya, tetapi kekayaan mereka tidak boleh dikongsi dengan orang ramai. Di dalam sektor koprat sebagai contoh, di mana jika mereka yang berada diperingkat teratas PASTI memperolehi pendapatan yang paling tinggi berbanding mereka yang berada diperingkat bawah.

Kebanyakan syarikat MLM yang mengamalkan konsep yang betul masih boleh berkongsi kejayaan mereka kepada jaringan / network mereka. Mereka yang berada di atas masih boleh membantu secara ‘ high touch’ kepada mereka yang berada di bawah. Ini yang MAHALnya dalam MLM ataupun ada yang panggil sebagai Network Marketing.

Baiklah…

…untuk post thread kali ini, saya kongsikan 3 cara memilih syarikat MLM yang perlu kita sama-sama ambil perhatian. Kebanyakan ejen MLM yang telah berjaya menasihatkan untuk menitik beratkan 3 perkara di bawah sebelum kita membuat keputusan melakukan perniagaan MLM.

1) Produknya MESTILAH produk keperluan sendiri.
Setiap perniagaan memerlukan produk dan produk yang ditawarkan hendaklah yang sering digunakan oleh kebanyakan pengguna. Sebagai contoh SABUN. Siapa dikalangan mereka di forum ini tidak menggunakan sabun. Hari-hari kita menggunakan sabun. Sebab apa…. sebab semua manusia secara fitrahnya sukakan kebersihan dan bau-bauan yang menyegarkan.

Contoh lain yang boleh saya kongsikan adalah seperti prepaid. Siapa yang tidak menggunakan handphone kan ? Semua orang memiliki handphone. Bayangkan dari 27.4 juta rakyat Malaysia, pengguna handphone berdaftar adalah sebanyak 34.4 juta orang. Jika ia bukan satu keperluan dah pasti takkan terjadi statistik sebegini. Betul tak ?

Jadi kita perlu study produk MLM yang ingin kita jual dan ia hendaklah yang sering digunakan oleh kita dan kebanyakan dari pengguna lain.

2) Jika perlu MAINTAIN penggunaan produk pastikan di bawah bajet bulanan kita.
Kebanyakan penggiat MLM pada mulanya teruja dengan pendapatan yang mengkagumkan kemudian kecewa dengan hasil pendapatan yang kian merudum dari bulan ke bulan adalah kerana ketidak upayaan untuk konsistensi dalam jualan.

Jika produk yang kita tawarkan agak tinggi pada pelanggan, ia amat menyukarkan untuk kita mengekalkan pendapatan berterusan. Bagi kita sendiri pun andai berbelanja melebihi bajet, suatu masa nanti kita akan fikirkan jalan alternatif untuk berbelanja mengikut bajet kita sendiri. Dari situ mulalah pelanggan beralih kepada produk yang lebih murah dan berkualiti.

Jadi di sini, pemilihan produk yang mampu di ‘maintain’ oleh semua orang mengikut bajet mereka amatlah penting. Ia perlu flexible.

3) KURANG ataupun TIADA service langsung dengan pelanggan.
Takkan nak jual sabun pun perlu service kan. Hehehe…gurau jer.

Pemilihan produk yang tak perlu ataupun kurang melakukan service selepas jualan juga perlu dititik beratkan. Jika dalam bidang perniagaan konvensional, service selepas jualan perlu dititikberatkan. Ini bagi mengekalkan kredibiliti dan kepercayaan pelanggan kepada perniaga.

Anda yang ingin berada dalam bidang perniagaan MLM, tips ini juga perlu diambil perhatian.

Kesimpulannya, jika kita ikuti ketiga-tiga tips pemilihan perniagaan MLM ini, insyaa Allah pendapatan berterusan dan konsisten pasti milik anda kelak.

Sekian. Terima kasih.

-SELAMAT MENCUBA & SEMOGA BERJAYA-



10 Dalil Kenapa Anda Patut Berniaga
November 8, 2010, 3:58 am
Filed under: Tips Perniagaan Berjaya | Label: , ,

1. Setiap Manusia Adalah Khalifah Pada Diri Sendiri.

Allah jadikan manusia untuk memegang tugas sebagai khalifah di muka bumi. Jika menghayati falsafah ini, manusia dituntut untuk mengasah kualiti diri sebagai ketua. Sekurang-kurangnya ketua pada diri sendiri. Mengusahakan perniagaan sendiri bermakna seseorang itu adalah ketua kepada perusahaannya.

2. 9/10 Sumber Rezeki Adalah Berniaga.

Rasulullah SAW menegaskan bahawa 9/10 dari sumber rezeki itu terdapat dalam arena perniagaan. Nah, kalau nak banyak rezeki, carilah ia dalam berniaga.

3. Menjadi Bos Kepada Diri Sendiri.

Sekiranya anda tidak tahan dimarahi majikan setiap hari, maka tidak ada sesiapa yang dapat menegah anda daripada berhenti bekerja untuk orang lain, dan mulakan bekerja untuk perusahaan anda sendiri.

4. Bebas Menentukan Masa Untuk Bekerja.

Tiada sesiapa yang dapat mengarahkan anda untuk bekerja pada masa yang tertentu. Anda bebas untuk memilih pukul berapa hendak mulakan bekerja dan pukul berapa hendak berhenti.

5. Bebas Menentukan Tempat Kerja.

Anda bebas menentukan di mana tempat yang selesa buat anda. Ada sesetengah orang mengusahakan perniagaan melalui internet dari rumah atau bilik tidurnya sahaja.

6. Tentukan Sendiri Berapa Pendapatan Yang Anda Mahu.

Maksudnya anda boleh tetapkan matlamat berapakah pendapatan yang anda inginkan sesuai kehendak dan impian anda. Jika bekerja makan gaji dengan orang lain, bolehkah anda minta gaji RM2000 pada bulan ini dan RM5000 untuk bulan hadapan? Mungkin majikan akan kata, “boleh.. boleh blah..”

7. Makin Tekun Usaha, Makin Banyak Pulangan.

Semakin anda tumpukan perhatian dan semakin gigih anda mengusahakan perusahaan anda itu, maka semakin tinggilah potensi pendapatan anda. Jika makan gaji, mungkin hanya dapat “overtime” dan “anugerah pekerja cemerlang”, tapi tidak boleh beli kereta idaman.

8. Berusaha Berdasarkan Minat Sendiri.

Sebagai contoh, jika minat anda memancing, anda boleh membuka perniagaan menjual alat-alat memancing. Melalui internet pun boleh. Tidak perlu sewa kedai. Ataupun membuka tempat memancing udang secara berbayar mengikut jam. Rasanya ramai pelanggan yang akan masuk, yang terdiri daripada kaki pancing. Daripada bekerja sebagai pembantu kedai alatan memancing, lebih baik mengusahakannya sendiri.

9. Kerja Makan Gaji Adalah Berisiko Tinggi.

Sebenarnya makan gaji lebih berisiko daripada berniaga. Namun kadang-kadang kebenaran lebih pelik dari kebohongan. Dari perspektif pendapatan, apabila bekerja dengan orang lain, pendapatan setiap bulan boleh hilang dengan hanya sehelai kertas dari majikan iaitu notis pemberhentian kerja! Tambahan pula jika bekerja makan gaji, kita hanya ada satu sumber pendapatan, berbanding jika berniaga, kita boleh mempelbagaikan sumber pendapatan.

10. Kebanyakan Orang Kaya Adalah Peniaga.

Adalah sesuatu yang pelik, ramai orang mahu jadi kaya tetapi tidak mahu menempuh jalan yang menyebabkan seseorang itu beroleh kekayaan. Percayalah kekayaan itu lebih mudah jika berniaga.



Program Dana Ekspress

Kos Hidup semakin tinggi anda bagaimana?? Dah bersedia?

Peluang anda untuk kumpul duit

PELUANG anda yang nak Kerja Part Time

Tugasan mudah iaitu anda perlu bekerja selama sejam untuk menulis atas sampul surat dan poskannya. Kalau ingin tambah income anda perlu cari sesiapa yang berminat dengan program kami.Dengan program kami anda mampu tambah/kumpul duit simpanan yang ada untuk beli rumah baru yang lebih selesa, kereta baru, pendidikan anak yang sempurna dan tambah duit simpanan untuk persiapan hujung tahun.Program yang telah terbukti berkesan untuk membantu meningkatkan pendapatan dan imbangi kos sara hidup yg semakin tinggi.

Program ini boleh dilakukan oleh semua golongan…Perkerja kerajaan, swasta, penganggur, Part time atau fulltime, student, surirumah dan sebagainya….

Tidak perlu jumpa client!! Tanpa perlu pengalaman!!! Tak perlu hadir meeting, balik lewat malam dan paling penting anda tak perlu modal yang tinggi untuk bergerak sendiri.

Hanya Rm40 je !!!!!

Bukan MLM, Bukan Saham Internet, Bukan Skim Cepat Kaya, Bukan Perjudian, Bukan Ah Long, Surat berantai , SMS dan sebagainya..… Program ini berkonsepkan sumbangan ikhlas membantu sesama ahli untuk meningkatkan taraf kewangan. Daripada kajian  penduduk Malaysia memerlukan pendapatan KEDUA untuk mengatasi masalah kewangan Ianya sangat mudah, murah, simple, fleksible dan sangat berkesan.

Khusus Untuk Kumpul duit untuk Hari Raya, Deepavali, Bonus Hujung Tahun dan Tahun Baru Cina

KLIK DISINI…………..




Tips repair komputer sendiri

Usah Bimbang!! Disini Anda Akan Menemui Jalan Penyelesaiannya.

Ramai yang mengeluh apabila komputer mengalami kerosakan seperti masalah operating system,aplikasi dan hardware.Seringkali kita dengar ayat berupa keluhan seperti:

“Aduh!!! rosak lagi” “Habis dokumen aku”, “Tak siap le keje aku” dan pelbagai keluhan yang kedengaran.

Faktor yang paling penting sekali ialah “habislah kena keluar duit lagi”, “mati le kena sembelih tauke kedai komputer”.

Sering  kali kita dengar cerita daripada kawan-kawan atau saudara-mara kita tentang ketakutan mereka apabila komputer rosak.Mengapa ini berlaku? Jawapannya mudah sahaja, kerana mereka tidak tahu mengenal pasti kerosakan dan pengetahuan untuk membaiki sendiri.

Adakah membaiki dan mengenal pasti kerosakan komputer adalah sesuatu yang rumit dan sukar? Jawapannya tidak. Ini kerana komponen komputer bukan seperti barang elektronik yang lain seperti radio dan televisyen. Ia hanya perlu ditukar ganti sahaja apabila rosak.Begitu mudah bukan, pelajar sekolah pun mampu melakukannya.

Ada yang berkata “Buat apa susah-susah baiki, beli baru lagi senang dan murah” Jawapan itu betul bagi mereka yang berduit. Bagaimanakah jika yang rosak itu bukan “hardware” tetapi melibat masalah operating sistem dan aplikasi sahaja.

Hantar ke kedai komputer, anda mungkin dikenakan bayaran instalasi bermula daripada RM30-RM50 sekali instalasi.Bagaimanakah dalam setahun anda terpaksa menghantar 3-4 kali.Sudah tentu anda dapat menghitung berapa perbelanjaan yang terpaksa anda keluarkan.Sedangkan anda boleh berjimat dengan memiliki pengetahuan ini seumur hidup.

Bersambung…….



Cara Mudah Membina Laman Web Perniagaan

Jimatkan RM260 Wang Anda Dengan Membina Laman Web Jualan Anda Sendiri & Perolehi Pendapatan Lebih 200% !

Template laman web siap terbina Borang Opt-in, Borang Tempahan dan Borang Feedback beserta
fungsi AutoReply.

Kini anda mampu membina laman web perniagaan internet anda sendiri tanpa perlu lagi untuk mengupah webmaster!

Kenapa ? Tak Percaya Sila Klik Disini………..




Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers

%d bloggers like this: