Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

KOD BABI pada makanan

petikan drpd WEB..
Salah seorang rakan saya bernama Syeikh Sahib bekerja sebagai pegawai di Badan Pengawasan Ubat & Makanan (POM) di Pegal, Perancis. Tugasnya adalah mencatit semua barang, makanan dan ubat-ubatan.

Apa jua produk yang akan dikeluarkan oleh suatu perusahaan di pasaran, bahan-bahan produk tersebut harus terlebih dahulu mendapat kebenaran dari Badan pengawas Ubat dan Makanan Perancis dan Syeikh Sahib bekerja dibadan tersebut bahagian QC , oleh sebab itu beliau mengetahui pelbagai jenis bahan makanan yang dipasarkan.

Banyak daripada bahan-bahan tersebut ditulis dengan istilah ilmiah namun ada juga yang ditulis dalam bentuk matematik seperti E-904, E-141. Pada awalnya, Ketika Syeikh Sahib melihat bentuk matematik tersebut, beliau ingin tahu dan kemudian menanyakan kod matematik tersebut kepada seorang Perancis yang diberi kuasa dalam bidang itu dan orang tersebut menjawab ” BUAT SAJA KERJAMU, JANGAN BANYAK TANYA.

Jawaban tersebut menimbulkan rasa curiga buat Syeikh Sahib dan kemudian beliau mula mengkaji kod matematik tersebut dalam dokumen yang ada. Ternyata apa yang dia temui cukup memeranjatkan kaum Muslimin di dunia.

Hampir di seluruh negara barat termasuk Eropah, pilihan utama untuk daging adalah daging babi. Penternakan babi sangat banyak di negara-negara tersebut. Di Perancis sendiri jumlah penternak babi mencapai lebih dari 42.000.

Jumlah kandungan lemak dalam tubuh babi sangat tinggi dibandingkan dengan haiwan lainnya. Namun orang Eropah dan Amerika berusaha menghindari lemak-lemak tersebut.

Kemudian yang menjadi pertanyaan sekarang; di manakah perginya lemak-lemak babi tersebut ? Jawapannya adalah: Babi-babi tersebut dipotong di tempat perniagaan (secara) kecil-kecilan dalam pengawasan Badan POM dan yang memusingkan badan babi tersebut adalah untuk membuang lemak yang sudah dipisahkan dari dagingnya. Dahulu kira-kira 60 tahun yang lalu, lemak-lemak tersebut dibakar.

Kemudian mereka berfikir untuk memanfaatkan lemak-lemak tersebut .Sebagai kajian awal, mereka membuat sabun dengan bahan lemak tersebut dan ternyata ia berhasil.

Lemak-lemak tersebut diproses secara kimia, dibungkus sedemikian rupa dan dipasarkan, Dalam pada itu negara-negara di Eropah membuat peraturan yang mewajibkan bahan-bahan dari setiap produk makanan, ubat-ubatan harus dilebelkan pada bungkusan.

Oleh karena itu bahan yang dibuat dari lemak babi dilebelkan dengan nama Pig Fat (lemak babi) pada bungkusan produk. Mereka yang tinggal di Eropah selama 40 tahun terakhir ini sudah mengetahui hal tersebut.

Namun produk dengan bahan lemak babi tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam pada masa itu sehingga menimbulkan defisit perdagangan bagi negara pengeksport.

Menoleh ke masa lalu, jika anda hubungkan dengan Asia Tenggara, anda mungkin tahu tentang faktor yang menimbulkan perang saudara. Pada masa itu, peluru senapang dibuat di Eropah dan diangkut ke serata benua melalui jalan laut. Perjalanannya memakan waktu berbulan-bulan hingga sampai ke tempat tujuan sehingga serbuk peluru yang ada di dalamnya mengalami kerosakan kerana terkena air laut.

Kemudian mereka mendapat idea untuk membalut peluru tersebut dengan lemak babi. Lapisan lemak tersebut mesti digigit dengan gigi terlebih dahulu sebelum digunakan. Ketika berita mengenai balutan tersebut tersebar dan sampai ke telinga tentera yang kebanyakan Org islam dan beberapa Vegetarian (orang yang tidak makan daging), maka tentera-tentera tersebut menolak berperang sehingga mengakibatkan perang saudara ( civil war ).

Negara-negara Eropah mengakui fakta tersebut dan kemudian menggantikan penulisan lemak babi dalam bungkusan dengan menuliskan lemak haiwan. Semua orang yang tinggal di Eropah sejak tahun 1970 -an mengetahuinya.

Ketika pengeluar perusahaan ditanya oleh pihak diberi kuasa dari negara Islam mengenai lemak haiwan tersebut, maka jawapannya bahawa lemak tersebut adalah lemak sapi (lembu) & domba, walaupun demikian lemak-lemak tersebut haram bagi Muslim kerana penyembelihan haiwan ternak tersebut tidak mengikuti syariat Islam. Oleh karena itu produk dengan label baru tersebut dilarang masuk ke negara-negara Islam.

Akibatnya, pengusaha produk menghadapi masalah kewangan yang sangat serius kerana 75% penghasilan mereka diperoleh dengan menjual produknya ke negara Islam, di mana keuntungan penjualan ke negara Islam boleh mencapai jutaan dolar.

Akhirnya mereka memutuskan untuk membuat pengekodan bahasa yang hanya diketahui oleh Badan POM sementara orang awam tidak mengetahuinya. Kod tersebut diawalkan dengan kod E-CODES. E-INGREDIENTS ini terdapat di banyak produk perusahaan multinasional termasuk ubat gigi, sejenis gula-gula getah , coklat, gula-gula, biskut, makanan dalam tin, buah-buahan dalam tin dan beberapa multivitamin dan masih banyak lagi jenis produk makanan & ubat-ubatan lainnya.

Semenjak produk-produk tersebut banyak digunakan [ penggunaan barang-barang (spt hasil pertanian, perusahaan, dll) ]. oleh negara-negara Muslim, kita sebagai masyarakat Muslim tidak terkecuali sedang menghadapi masalah penyakit masyarakat yakni hilangnya rasa malu, kekerasan dan seks bebas.

Oleh itu, saya mohon kepada semua umat Islam untuk memeriksa terlebih dahulu bahan-bahan produk yang akan kita guna dan padankannya dengan daftar kod E-CODES berikut ini. Jika ditemui kod-kod berikut ini dalam bungkusan produk yang akan kita beli, maka hendaklah dihindari karena produk dengan kod-kod tersebut dibawah ini mengandung lemak babi.

E100, E110, E120, E 140, E141, E153, E210, E213, E214, E216, E234,
E252,E270, E280, E325,E326, E327, E334, E335, E336, E337, E422, E430, E431, E432, E433,E434, E435, E436, E440,E470, E471, E472, E473, E474,

E475,E476, E477, E478, E481, E482, E483,E491, E492, E493,
E494, E495, E542,E570, E572, E631, E635, E904.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 2, 2013 by in Kongsi Bersama and tagged , .
%d bloggers like this: