Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Khasiat Daun Kari



Mempunyai khasiat yang pelbagai walaupun sekadar digunakan sebagai penambah haruman dalam masakan.

Tumbuhan renek ini berasal dari keluarga ‘RUTACEAE’ dan daripada spesis ‘MURRAYA KOENIGGI’, mengeluarkan daun-daun kecil berwarna hijau.

Daun kari ini biasanya digunakan dalam menambahkan keharuman masakan dan masyarakat India merupakan penguna terbanyak daun ini.

Manfaatnya pada tubuh ialah;

* membantu mengatasi masalah-masalah haid dan gonorea,

*menghilangkan rasa loya dan pening-pening lalat bagi wanita yang mengandung.

* menyembuhkan penyakit cirit-birit dan masalah najis berdarah.

* Selain itu, daun ini juga baik untuk peredaran darah dan boleh bertindak sebagai sedatif.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Disember 23, 2010 by in Informasi Herba and tagged .
%d bloggers like this: