Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Ingin mengurangkan kuasa mata rabun

Ni excercise arwah ayah aku yg ajar pasal dulu dia rabun kene pakai spek kalau nak drive mlm, tp lama2 aku tengok langsung tak pakai spek langsung. time tu mana ada contact lense lagi la.

tp kene la selalu buat br jadik, nak muscle kat perut nampak pun kene selalu exercise hapa.

start ngan guna biji mata untuk pandang atas semaximum yg mungkin kira sampai 10. mmg strain la biji mata, wat camtu untuk utara, selatan, barat, timur dan suma la paksi yg ada(atas, bawah, kiri….)

bila2 free wat la, tp kene selalu la, insyaallah mata leh power balik. teori dia kita exercise muscle mata yg kontrol kanta mata tu. (arwah ayah aku keje hospital dulu so aku tak berani nak sangkal dia punya ckp la, kene pelangkung nanti aku)

ps : memang anmpak berkesan kerana mata yang kering akan lembam semua. (mata kering punca mata rabun atau silau)

3 comments on “Ingin mengurangkan kuasa mata rabun

  1. budak rabun jauh XP
    April 27, 2011

    hohohoh….mekaseh2…nak try r…power aq da 300…ecvery month nak kene kuar rm20 beli kontek len…skali/dua kali staun nak kene tukar power spek…malas da aq…membazir rasenye~

  2. farah
    November 25, 2011

    salam…
    Tengah surf rawatan mata, kalau2 ada yg rasa berkesan, sebab tak tahan dah nak beli ctc lense @ pakai speck (rimas). Tiba2 nampak petua ni, macam best je… tak perlu apa2 langsung (ubat makan, titis @ whatever). Cuma kene rajin je…dan senang sungguh! Dan tak perlu keluarkan duit walau satu sen pun…boleh try!

  3. widad
    April 22, 2012

    Power saye dah mencecah 500 , adakah cara ini berkesan ?

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 25, 2010 by in Petua - Petua and tagged , , , , .
%d bloggers like this: