Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Petua awet muda

yg aku ada member bgtau, dia tanya akak tempat keje dia apa dia amalkan pasal cun melecun cam anak dara padahal dah ada cucu dah.

akak tu bgtau dia wat posa sunat seminggu 3 kali je, hari apa aku dah tak ingat la korang kene la tanya mana2 ustaz. tp dari muda la dia ngan mak dia dah dibiasakan wat camtu.

ok gak apa cara ni, dapat pahala lg.

satu cara lg minum air kosong satu kole lepas bangun tido, yg ni cikgu sekolah rendah aku ajar. ada gak try tp mual la pagi2 buta minum air kosong. kalau air kopi tu best gak hehehehe.

cara ni plak aku tak tau la nak dikategorikan petua ke apa ke tp biasa org panggil gerak hati.

bila kita ada pilihan yg kita tak tau nak wat apa atau otak dah jem ke atau sesat jalan ke try la. tp teknik ni suma org ada tp nak kene training la bg dia sensitive sikit.

ikut apa yg aku paham gerak hati ni dia sentiasa bagitau kita apa yg betul yg patut dibuat tp cuma kita je yg tak paham bila dia bgtau kita. cuma bila ada benda2 besar yg jd br kita rasa tak sedap hati la camtu kira gerak hati kita dah terjerit2 tu bgtau kita kira dah kritikal la tu.

cara dia senang je, gerak hati bgtau kita bkn dengan perkataan atau ayat cam kita pikir sesuatu. kita pikir guna ayat eg.aku nak pi kiri ke kanan?
stan bisikkan sesuatu kat kita pun guna ayat eg.ikut kiri bro, ada barang baik punya kat situ (Contoh je la).

tp gerak hati @ instinct kita rasa je, cara nak guna dia senang je. eg.sesat jalan, nak ikut simpang kiri ke kanan. (start ngan 2 choice dulu. lelama br leh guna multiple choices). Kita pikir soalan ni dlm kepala kita pas tu kita kene clear kan kepala kita jgn pikir apa2 pas tu kita akan rasa something kat bdn kita. sensation paling simple sekali rasa berat kat bdn @ tangan sebelah kiri atau kanan.

tu cara paling basic gerak hati kita bgtau la pasal soalan kita tu bknnya life n death condition pun. kalau nak test try ngan member suruk duit syiling kat tangan pas tu kita try la. training beb, kaki kalau tak guna langsung pun leh ‘athropied’ ape.

bila dah paham cara dia bgtau kita br senang dah singkirkan feeling2 lain cam risau ke apa ke. MESTI KENE RILEK DAN TENANG baru leh rasa.

ini mmg semua org ada cuma tak penah guna je, try la bkn kene cas duit pun hehehehe.

One comment on “Petua awet muda

  1. Angin Selat Melaka
    November 29, 2010

    Assalamualaikum…
    Memandangkan daku di sini, daku mahu berkongsi tips berkenaan awet muda. Sumbangan daku adalah info yg ada di web page ini:

    Petua Awet Muda Tradisional

    Semoga kalian semua sukses dlm kehidupan seharian! Sehingga berjumpa lagi. Tq.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on November 24, 2010 by in Petua - Petua and tagged , , , .
%d bloggers like this: