Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Lelaki bakar al-Quran disiasat

STRASBOURG 5 Okt. – Polis menyoal siasat seorang lelaki di sini hari ini, ekoran rakaman video yang diedarkan secara meluas di Internet yang merakamkan dia sedang membakar satu muka surat daripada naskhah al-Quran dan kencing di atas abu kitab suci itu.

Beberapa pemimpin Islam Perancis berang dengan tindakan lelaki itu dan mendakwa lelaki berusia 30 tahun itu sebagai biadap dan tidak berperikemanusiaan.

Pengarah Masjid Strasbourg, Abdeaziz Choukri berkata, beliau sudah membuat aduan kepada pihak berkuasa dan telah mengadakan pertemuan dengan pengeluar video itu yang mendakwa dia melakukannya ‘atas nama kebebasan’.

“Jika tidak bertindak segera, bermakna kita membenarkan orang ramai membakar mana-mana kitab suci selepas ini.

“Lelaki berkenaan seolah-olah tidak tahu kesan buruk yang akan berlaku atas tindakan biadapnya itu,” katanya kepada pemberita.

Selain itu, Choukri berkata, lelaki berkenaan turut mengeluarkan rakaman video yang menghina agama Yahudi dan kaum pendatang di negara ini.

Katanya, pemimpin Islam di Perancis akan mendesak pihak berkuasa agar mendakwa pengeluar video itu kerana menghasut dan menyemai kebencian orang ramai terhadap setiap kaum serta agama.

Pada bulan lalu, seorang Pastor di Florida mencetuskan kontroversi serta dikritik kerajaan Amerika Syarikat (AS) kerana tindakannya yang mengancam untuk membakar sejumlah kitab suci al-Quran sempena ulang tahun kesembilan serangan 11 September 2001, baru-baru ini. – AFP

Utusan Malaysia Online – Luar Negara.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Informasi

This entry was posted on Oktober 5, 2010 by in News.4u and tagged , , .
%d bloggers like this: