Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Info Gaza – perkara yang sebenar yang kita tak tahu

Salam,
Razali Awang, seorang  pemberita TV3 yg pergi ke Gaza baru-baru ni, datang ke sebuah syarikat untuk  share his experience. Ceramah ini anjuran Persatuan Islam Pekerja yang memberi seribu makna kepada sesiapa yang mendengarnya.

Cerita ini saya dapat daripada kawan saya yang mengikuti ceramah beliau.  setiap kali beliau bercerita, mesti tersekat2 sebab dia kata dia tak dpt lupakan pengalaman yg dia akan kenang smpai mati.

I ada things yg nak share yg buat I tak boleh tido mlm tadi:

MESIR

Razali kata ni Firaun modern. Nama saja Islam tapi dah dah terlalu sekular. Sanggup kencing di dinding2 masjid.

Mesir sekat sempadan .. hanya jalan masuk ke Gaza. Makanan dan ubat-ubatan semua rosak di sempadan Mesir-Gaza.  Sempadan Gaza dan Mesir hanya sejauh  14 km . Kalaulah tiada sekatan, rakyat Palestin tak akan kebuluran…

“Mesir lebih rela bersempadan dgn Israel drp bersempadan dengan Hamas!” – Apa punya manusia ni, kata Razali Awang.

Khutbah Jumaat di Mesir mengharamkan khutbah mengenai keganasan di Gaza.  Razali bagitahu  rakyat Palestin yg dia interview, di Malaysia tiap-tiap Jumaat kami akan bacakan Qunut Nazilah dan bersolat hajat demi kesejahteraan rakyat Palestine…

Berapa banyak checkpoint dia kena lalui kat Mesir…tapi dgn pertolongan Allah SWT lepas pulak..tapi perit nya..yg mintak rasuah…charge naik bas 500 meter is RM70!!!

Memang sekutu kuat Amerika and Israel.

(Eee…tak ingin hantar anak pergi belajar Al Azhar..lebih baik hantar ke negara Islam lain..UIA pun dah bagus!!!)

GAZA, PALESTINE

Terbahagi kepada 2 – Hamas dan Fatah…Belah Fatah ada kasino!

Kata wartawan dari Belgium dan Itali, the best strawberry in the world comes from Gaza!

Imam Shafie lahir di sini (sebak pulak bila dengar yg ni).

Razali kata rakyat Palestine sgt berpegang teguh kpd ajaran Islam dan mazhab Shafie.

Org Palestine sgt baik dan friendly as compared to other Arabs esp yg kat Mesir tu..

Moyang Rasulullah SAW dikebumikan dia sini (lupa nama ..tapi dia mention Hashim….)

Beautiful country, iklim Mediterranean ..boleh kalahkan Los Angeles kalau tak kerana peperangan..

HAMAS

Memang kalangan yg rela mati sebab mati syahid.  Rela mati anytime. Bila bersalam perpisahan dengan Razali dia org ucap “Kalau anda dtg lagi ke sini, adakah kita akan bertemu lagi”…like they know they can die anytime.

Tulang2 yg melekat kat dinding bangungan rosak, tak busuk walau dah berminggu!

Mayat tak reput langsung, bila kubur dibedil oleh Israel…punyalah jahat manusia, kubur pun nak bedil konon tempat simpan senjata.

Hamas ada 25,000 org..tak de senjata canggih tapi yg mati hanya 100 lebih je!!
Hamas ni beroperasi di bawah tanah and they are everywhere. They operate in small groups.

Isteri kepada yg mati syahid, hanya ada satu misi, utk berperang dan mati syahid supaya dapat jumpa suami semula di syurga.

Bagi mereka, kanak2 yg mati berada di sisi Allah SWT.

Menurut seorang ibu yg anak nya mati syahid, hari ni sorang mati, esok lahir lagi seorang bayi..

ISRAEL

Memang pengecut sebab tak berani perang one to one ngan Hamas. Kat darat hanya duduk dlm kereta kebal. Pastu serang ngan bom pintar, bom fosforus dari jarak jauh.

Dia org tau Hamas ada penembak tepat! So, depa takut nak turun dari kereta kebal.

Kereta kebal Israel musnahkan tanaman seperti anggur dan pokok zaitun sebab tanaman ni makan masa bertahun nak tumbuh balik. Biar rakyat Palestine kebulur dan tak de sumber pendapatan.

Semua resolusi PBB, satu pun Israel tak ikut!!! Ada back-up besar lah katakannn…

RAKYAT PALESTIN

Sedih Razali tengok dia org rebus rumput sebab dah tak de makanan.

Kanak2 tiada cita-cita lain selain dari ingin menjadi pengebom berani mati kerana trauma melihat ahli keluarga dibunuh di depan mata sendiri!

Di hospital, pembedahan, jahit kulit ke apa ke…terpaksa dibuat tanpa bius. Sebab ubat dah tak de.

Razali kata tak tahan dia tengok budak2 menjerit2 kesakitan bila kepala di jahit!

Dia jugak pergi sendiri ke dewan bedah yg telah dibedil dgn bom fosforus ..sebelum serangan ada few doctors sedang bedah pesakit….Razali kata tak de apa yg tinggal ..semua dah jadi abu!!! Ada la nampak serpihan tulang sikit2 here and there…Fosforus ni dia hancurkan kulit dan tulang…Nauzubillah.

Ada banyak lagi..but too long to write. Razali Awang memang volunteer nak pergi ke Gaza (agaknya sebab dia ni pun bujang lagi..hehe)…So, inilah yg diceritakan oleh beliau.

Satu lagi antara pembekal rifle ke Israel selain dari USA is negara jiran kita ni ha…yg paling dekat…SINGAPURA! So Razali kata kalau kita shopping kat sana mcm kita sokong Israel.

So friends, kita terus doa dan berdoa utk keselamatan saudara Islam kita di mana jua mereka berada..

PS : Memang betul cakap datuk aku tentera Israel memang pengecut. Pernah salah sebuah universiti buat kajian bahawa tentera paling pengecut di dunia ialah tentera Israel.

Kenapa? bukan sebab kerana takut berperang tapi kerana GEN yang diwarisi mereka turun temurun.

Allah S.W.T memang memberikan kelebihan kepada bangsa Israel tetapi manusia mana ada yang sempurna. Orang Israel memang bijak TAPI 100% pengecut.

TUNGGULAH islam bersatu, aku rasa Amerika dan sekutunya pasti kecut perut. Kini sistem kapitalis kebanggaan mereka hancur yang akan bangun ialah sistem kewangan islamik. Banyak bank dah gunakan sistem kewangan ini kerana lebih stabil.

2 comments on “Info Gaza – perkara yang sebenar yang kita tak tahu

  1. shahril
    Mei 18, 2009

    salam,sila layari blog kamipusatstokisdaerahbatukurau.blogspot.com

  2. mohd firdaus ab hamid
    November 6, 2009

    Saya tidak sabar melihat islam bersatu.Walaupun di mesir pemerintah bersikap begitu saya rasa tidak semua yang begitu.Tiada cara lain untuk dapatkan sokongan rakyat mesir.OIC x mampu menangani semua ini.Dimanakan suara OIC.Apa pun semoga bangkit semula

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Mac 1, 2009 by in Yahudi vs Palestin and tagged , , , , , , , , , , .
%d bloggers like this: