Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Senarai susu yang selamat diminum ( Bebas Melamin )

Kenyataan rasmi yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia

Mead Johnson
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand,
United States and
Europe)
Enfalac A+
Enfalac Routine Infant Formula
Enfapro A+
Enfapro Routine Follow Up Formula
Enfagrow A+ Vanilla
Enfagrow A+ Original
Enfagrow A+ Honey
Enfakid A+ Original
Enfakid A+ Honey
Sustagen Junior Honey
Sustagen Junior Vanilla

Sustagen Junior Chocolate
Sustagen Kid Honey
Sustagen Kid Vanilla
Sustagen Kid Chocolate
Sustagen School Honey
Sustagen School Vanilla
Sustagen School Chocolate
Enfamama A+ Chocolate
Enfamama A+ Vanilla
Enfalac A+ AR
Enfalac A+ HA
Prosobee

Enfalac LF
Enfalac A+ Premature Powder

Dumex
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Mamex Gold Step 1
Dulac Infant Formula
Bebelac Step 1
Mamex Gold Step 2
Dupro Follow Up Formula
Bebelac Step 2
Mamil Gold Step 3

Mamil Gold Step 4
Dugro 1 Plus
Dugro 3 Plus
Dugro 6 Plus
Bebelac Kid Step 3
Bebelac Kid Step 4
Bebelac FL
Bebelac EC
Mamex LF
Nutrakids Cereals
Mamil Mama

Nestle
(Milk ingredient sourced from Australia, New Zealand, United States and
Europe)
Nestle Yogurt Drinks
Nestle Bliss Zero Fat Yogurt Drink
Nestle Premium Fruit Yogurt
Nestle Natural Yogurt
Yoco range
Nespray Instant
Everyday Instant filled milk powder
Nestle Omega Acticol
Nespray Cergas
Nesvita
High Cal Non Fat
Nespray 1+ Original
Nespray 1+ Honey
Nespray 3+ Original
Nespray 3+ Honey
Nespray 5+
Neslac 1+ Original
Neslac 1+ Honey
Neslac 3+ Original
Neslac 3+ Honey
Milo range of products
Kit Kat range of products
Nestle Potong
red bean
Nestle Milky Bar and Crunch
Mat Kool range of products
Nestle Tropicana Lime/Vanilla
Nestle Crunch
Nestle Original Lime/Vanilla
Sundae cup KFC Vanilla
Nestle Sundae Cup Vanilla
KFC dessert orange sherbet
Nestle range of ice cream
Favorita range of products
Nestle Drumstick range of products
Maggi fixes and Maggi
soup containing milk
Nestle Full Cream Milk, Low Fat Milk
Omega UHT
Nesvita UHT
Nesquik UHT
Nespray UHT
Nesvita Hi Cal UHT
Nescafe 3 in 1
Nescafe Mocha Freeze
Nestle Prebio 1 (infant cereals with milk)
Nestle Teh Tarik
Nescafe Body Partners
Nestum Sarapan Berkhasiat

Nestum Cereals 3 in 1
Nesvita 3 in 1
Nestle Cereals (premium infant cereals)
Nescafe range of can drink products
Cap Junjung sweetened beverage creamer
Ideal Full Cream Evaporated Milk
Carnation Evaporated Creamer

Fonterra Brands
(Milk ingredient sourced New Zealand)
Anlene Gold Milk Powder
Anlene Regular milk powder
(plain/chocolate)
Fernleaf Kuat milk powder
Fernleaf Instant milk powder
Anmum Materna milk powder
Anmum Lacta milk powder
Anlene Concentrate UHT
Anlene Yogurt
Fernleaf Calciyum yogurt
Fernleaf full cream milk powder
Fernleaf growing up milk powder 1+
Fernleaf growing up milk powder 3+
Anmum growing up milk powder 1+
Anmum growing up milk powder 3+

Anmum Infacare infant formula
Anmum Infacare follow on formula
Chesdale slice cheese
Anchor butter
Anchor cream cheese
Anchor mozzarella cheese
Anchor Colby Cheddar blend shred
Anchor processed cheddar cheese
Anchor whipping cream (UHT)
Anchor culinary cream (UHT)
Anchor full cream milk powder

Kilang Makanan Mamee
(Milk ingredient sourced from Australia)
Nutrigen Cultured Milk
Nutrigen IQ3 Cultured Milk
Nutrigen Liteyo Yogurt Drink
Nutrigen Liteyo Stirred Yogurt

Dutch Lady
(Milk ingredient sourced from Australia, Thailand, Indonesia and
Netherlands)
Frisolac 1 Gold
Frisolac 2 Gold

Dutch Lady UHT
Frisolac Comfort
Completa Brand
Yes! Tutti Fruiti
Yes! Grape
Yes! Strawberry
Yes! Orange
Dutch Lady 2

Ace Canning Corporation
(Milk ingredient sourced from New Zealand)
Drinho Rose Bandung

Dutch Mill
Nugrow

Maestro Swiss Food Sdn Bhd
(Milk ingredient not sourced from China)
Vico
Vochelle
Darry’s

Wyeth Malaysia
(Milk ingredient not sourced from China)
SMA

S26
S26 Gold
Nursoy
Promil
Promil Gold
Progress
Progress Gold
Promise
Promise Gold
Wyeth Mama
Enercal Plus
S26 LBW

S26 HMF
Malaysia Milk Sdn Bhd / Cotra Enterprise Sdn Bhd
(Milk ingredient sourced from Australia and New Zealand)
Vitagen cultured milk drink
Marigold HL Milk
Marigold Pasturised Milk
Marigold UHT Milk
Marigold Cream yogurt
Marigold Yogurt drink
Marigold sweetened condensed filled milk
Marigold sweetened creamer (from Singapore)
Vitagen Collagen cultured milk drink

Marigold sweetened creamer
Marigold evaporated filled milk
Marigold evaporated creamer

GlaxoSmithKline
(Milk ingredient sourced from UK, Ireland, Australia and New Zealand)
Horlicks Malt Food Drink
Horlicks Malties
Horlicks 3 in 1
Horlicks Instant cereal drink

http://thestar.com.my/news/story.asp?file=/2008/9/23/nation/20080923192631
&sec=nation

58 comments on “Senarai susu yang selamat diminum ( Bebas Melamin )

  1. jojo
    Oktober 29, 2008

    how about snow

    • fda
      Ogos 24, 2011

      snow susu yang halal..selamat diminum.bebas melamine atau sebagainya.telah disahkan melalui kajian & test pada susu tersebut.susu ini sesuai bagi bayi yang baru lahir & seterusnya.keserasian susu bergantung pada jenis darah bayi & kesesuaian badan

  2. pn nura
    Januari 29, 2009

    snow takpe tp jgn bg minum susu NAN mmg confirm ada melamine and dioxine. Klu tak caya beli susu 2 dan pegi buat test kt farmasi yg ada tmpt test

  3. pn nura
    Januari 29, 2009

    mead johnsons punya produk aje yg plg blh percaya dia tk menipu sgt

  4. NARUHANA
    Mei 13, 2009

    susu lactogen 1 ok tak? now,2009 my baby drink lactogen 1

    • eta
      Ogos 20, 2009

      susu lactogen 1 boleh ke diberi pada bayi

  5. ct
    Mei 26, 2009

    susu lactogen ok ke ?

  6. wani
    Julai 6, 2009

    susu NAN x elok ker?

  7. Aziera
    Oktober 23, 2009

    susu neslac ok ke? i tak sure nk bg my baby susu ape yg sesuai n ok..

  8. maslin78
    Februari 5, 2010

    lactogen 1 tu bebas dari melamine ke….

    • iqbal
      Mac 23, 2010

      lactogen mengndungi wei,ape itu wei?search intnet..

  9. adriana carolyn
    Februari 23, 2010

    apa kesan melamin ke atas bayi?
    susu isomil rumusan soya ada melamin x?

    • ina
      Oktober 14, 2010

      sy tebaca dlm emel susu tu di ragui halalnya.kalau x pecaya pegi cek dlm intenet.

  10. pn amily
    Februari 25, 2010

    lactogen ok ke? anak buah i minum susu tu

    • iqbal
      Mac 23, 2010

      bt ms skrg susu y dirasakan selamat cth bio lac,tp hrg beza sedikit dr y lain

  11. one
    Mac 25, 2010

    NAN dari jenama nestle…susu ni bhn2nya bukan dari china dan pihak nestle sendiri dah isytiharkan semua susu keluarannya termasuk NAN bebas dari melamin..Harap maklum.

  12. ida
    April 16, 2010

    urmm…susu gain plus ader melamin x?? dlm list xder ni. riso ler

  13. ida
    April 16, 2010

    gain plus ader melamin x??

  14. faizah
    Mei 20, 2010

    susu nan blh ke???anak sy bru tkr susu nan..

  15. HELDAH
    Jun 10, 2010

    Lectogen 3 ada melamine tak? anak aku bru tkr susu. dulu minum dutch lady tp bla kna tkr luar negara,susu ni tk da so tkr lactogen

  16. mas
    Julai 5, 2010

    susu nan lagi bagus ler..isu melamin tu kan thn 2008 hr tu…and kes tu kat luar negara jer..kat malaysia isu tu x der ler…setakat ni setahu saya susu nan & lactogen semua nyer ok coz anak2 sy pun minum susu ni..alhamdulillah…x der masalah

  17. mas
    Julai 5, 2010

    semua org claiming susu yg anak mereka minum tu ler yg terbaik sedangkan susu yg terbaik kan susu ibu :) fikir2 kan

    • iza
      Ogos 13, 2010

      kalau lah mereka2 ni xder masalah utk menyusukan bayi..tidaklah mereka mncari susu apa yg terbaik buat ank mereka..sumer pon tahu susu ibu adalah yg terbaik..tapi xder ibu yg sngaja xnak bg susu ibu pada ank2 mereka…

      • melati
        Januari 20, 2011

        yupp..betul tu.. xde ibu yg xnk bg susu bdn mereka pd anak2 kecuali kalau ada masalah… x semua ibu bernasib baik boleh bg susu bdn pada anak diorang… ada org dilahirkan xde nipple langsung, mcmano gayanya nak susukan baby…huhuhu… fikir2kan…

  18. Hana
    Julai 28, 2010

    Anak saya berusia 6 bulan dan minum susu formula Similac Neosure. Adakah susu tersebut bebas dari melamin?

  19. ina
    Julai 29, 2010

    anak saya mengalami masalah berat badan umur 1 tahun. susu apa yg sesuai utk naikkan berat badan

  20. ina
    Oktober 14, 2010

    anak sy minum susu pediasure,ok susu tu,boleh tambah berat baby yg mana cerewet makan tu.memeng nampak kesannya.tapi…susu tu di ragui halalnya,masaalah sy dah tebeli br sy tahu,tp nak buat mcm mana tepaksa lah abis kan je,lepas ni nak tukar enfagrow,tengok susu tu ok.

  21. hanizah
    Oktober 25, 2010

    anak sy bru je tukar susu frisolac comfort…
    tngok kt list mmg ada..erm kira selamat la..
    nsb baik x jd tkr susu NAN…

    • mira
      Februari 21, 2011

      Salam, Hi… boleh sp2 tlg bg tau mana ble dapat Frisolac comfort ni? dah merata cari tak jumpa… pls, urgent

      • Linda
        Mac 21, 2011

        Mmg susah nak cari frisolac comfort…yg saya jumpa cuma di Manjaku Sri Gombak n Bandar Baru Bangi.

  22. ela
    Disember 6, 2010

    lactogen ok kan????? anak sy susu lain semua x serasi, ade kuar merah.. dari yg mhl sampai ler yg murah.. last jumpe lactogen, tu pun pihak klinik desa yg sarankan.. sampai sekarang kulit dia bersih.. tp adik dia plak yg xnak susu ape yg bagus ni yek… anmum ok x??

  23. aazmi
    Disember 31, 2010

    susu similac diragui status halal nye

  24. kennedy
    Januari 5, 2011

    susu formula mana bagus untuk bayi pramatang

    • elly
      Januari 10, 2011

      anak saya minum susu enfalac A+ khas untuk baby paramatang…

      • kennedy
        Januari 13, 2011

        anak awk brpa bulan?? brpa lma dh bgi bby u minum susu pramatang

    • rina
      April 28, 2011

      anak saya lahir pramatang pd 32 minggu. berat 1.9kg je…..susu badan x cukup. terpaksa bg susu formula. sy bg S26….mmg ok la….berat badan dia naik dekat 1 kg pd bulan ke 2. tp sbb mahal, pd bln ke 3, say tukar lactogen….ok sampai sekarang. dh masuk 7 bulan…gebu mcm teddy bear….

  25. cikgu bie
    Februari 7, 2011

    anak i bru bertukar dr mamil gold 3 kpd dutch lady 123..dia tpengaruh dgn iklan tv d/lady 123 yg ada gambar TT ratio tu..camana yer, dl123 cemar melamin ker?

  26. Siti
    Februari 14, 2011

    Dutch lady 123 (honey) ada melamine ker?coz sekarang ni anak saye minum susu tu…kawan saye cakap yang honey ader melamine…tu yg nak tanyer betul ker?

  27. fina
    Mac 17, 2011

    how about snow..??? halal ke x..?

    • fda
      Ogos 24, 2011

      snow susu yg halal..snow serasi dgn anak kerana mgikut jenis darah kita..kwn bapa saya telah buat kajian bahawa susu ini selamat utk diminum.

  28. fyna
    Mac 17, 2011

    how about snow…??? halal ke x…? coz skrng anak sya mnum susu ni… susu ni yg serasi dgn die…..

  29. maziah
    April 3, 2011

    anak saya minum susu pediasure… susu tu halal x? ada melemin x?

  30. rina
    April 28, 2011

    boleh bgtau x status hala susu Lactogen? check dalan portal JAKIM, x de pun…..

  31. anis
    Jun 22, 2011

    Sumer yang saya tengok guna susu bukan keluaran orang islam. klu nk pasti gunalah Susu2 keluaran Era Edar Marketing. Susu untuk bayi- Biolac, susu untuk -pelajar Intelac dan susu untuk dewasa -gastrolac. Semua dapat sjil halal dari JAKIM. Kan senang, tak yah pening2 kepale!

  32. eja
    Julai 20, 2011

    anak sy lahir pramatang pd 30weeks, brt bdnnya 1.85kg.now dh 1thn 11bln brt bdnnya belum smpai 10kg.dia aktif, hr2 mau main sj, mkn langsung x mau.susu yg sy bg anfagrow A+.now sy mau tukar ke susu lain.nk tny pdpt susu sustagen ok x?

  33. anne
    Julai 26, 2011

    Friso Glod 3 xde dlm lisr mcm friso 1&2. Selamat ke? Pls advise…

  34. fatimah
    Disember 4, 2011

    susu similac ok x..

  35. nurul
    Januari 1, 2012

    macam anak saya lahir pramatang 33 minggu…mule2 sy bg dea susu enfalec rumusan pramatang…tp anak sy sembelit..jd sy bertukar ke susu frisolac rumusan bayi,dan alhamdulillah rasi ngn anak sy :)

  36. nuraeshah binti muhamad zahari
    Februari 22, 2012

    slm..susu pediasure halal x?sbb xde dlm kelulusan kkm..ada melamin jgk ke?tq

  37. anom09
    Februari 27, 2012

    susu dutch lady 123 x tersenarai ke? banyak jual kat supermarket2 kecik dan besar. anak saya minum susu nih..

  38. sharifah hasmah
    Julai 2, 2012

    Saya mula bg ank sy minum susu snow ktka brumur sebulan krn khbisan susu yg asli..dlm mgjangkau ke 2 bulan,ank sy sudah menampkkn perubhn yg ketara spt blh menegakkn kepala jika didirikn,mula memberi respon jika diagah dan yg plg menggmbirakn sy ialah,dia mula ingin memusingkn bdn..skrg ank sy dlm pjalanan menuju ke umur 5 thn..dan yg trbru dia sudah pndai menggolekkn bdn,smakin petah mengeluarkn bunyi dan xlm lg akn tmbuh gigi

  39. noor huzairi bt awang
    September 10, 2012

    kenapa bile bagi minum susu bebelac kat baby…jadi cirit birit

  40. maziah mohd saad
    Oktober 26, 2012

    camana dgn susu NOVALAC? ank sy kurang berat, 2.3kg + premature baby…. susu ni ok tak? atau anda boleh suggest susu yg sesuai. tq

  41. etty
    November 14, 2012

    Susu snow tu ok x utk kesihatan baby?anak sy hari ke3 lahir dhmnum susu tu….ada jg terbaca artikel ttg kesan xbaik susu soya….susu snow mcm tu jg ke?

  42. forum.neratoviny.cz
    April 17, 2013

    Superb blog! Do you have any hints for aspiring writers?
    I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.
    Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
    There are so many choices out there that I’m completely confused .. Any tips? Appreciate it!

  43. yatie
    April 25, 2013

    Saya ada terbaca susu anmum bagus untuk baby berat kurang dari 2.5kg ke bawah.so,masa saya lahirkan anak saya beratnya cuma 2.4kg.saya try bg susu anmum.cukup sebulan berat dia da ok naik 1.6kg.skrg anak saya da masuk 3 bulan berat dia da 6kg lbh..

  44. ila
    April 26, 2013

    ank saya minum susu lagtogen..adkh susu laktogen tu elok utk baby tau x

  45. wardatul bt ghazali
    Ogos 7, 2014

    boleh sesiape bg info pasal susu snow neo tgh confiuse ni…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on September 29, 2008 by in Kongsi Bersama and tagged , , , .
Ikut

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 25 other followers

%d bloggers like this: