Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Tips Kejayaan 100% Dalam Perniagaan dan juga Kehidupan

  • Set Fikiran Kena Betul & Ikhlas

Apa yang saya lihat untuk sukses anda perlu mempunyai MIND SET yang betul

contoh: Orang lain yang banyak menghasilkan income boleh berjaya dan kenapa mereka berjaya sedangkan aku masih tahap begini, aku pun boleh ikut jejak mereka untuk berjaya. Kalau bereka boleh hasilkan income sehari RM500 kenapa aku tak boleh hasilkan income RM1000?

Jadinya untuk berjaya, syarat pertama ialah anda kena ubah persepsi minda anda!

Kena cakap selalu I’m Still The Best atau Akulah orang yang paling terbaik dan terhebat dalam muka bumi ini.

  • Dengan Siapa Anda Berkawan dan Buku Apa Yang Anda Baca

    Mencapai sukses dan Kejayaan anda mesti bergantung kepada:1. Usaha yg gigih, berlipat ganda dan yang paling terbaik dari anda
    2. Siapa kawan anda sekarang ? (Penasihat dan Pendorong kecermelangan)
    3. Buku apa yg anda baca ? (Memperlajari Ilmu yang anda sendiri tak mahir dan membina keyakinan diri)

    Mana mana orang yang berjaya di muka dunia ini mesti melalui pengalaman pahit manis dan jika hendak berjaya WAJIB kena usaha gigih tanpa kenal erti penat.

    Antara petua berjaya ialah penting untuk anda mempunyai rakan/kawan yg biasanya menjadi “jurulatih” atau penasihat yg boleh membantu anda maju atau berjaya dalam perniagaan anda dan juga pendorong untuk anda berkeyakinan tinggi.

    Nasihat dari saya, cedoklah ilmu dari orang-orang yg berjaya. Ikuti cara prospek mereka, contohnya jika anda inginkan pendapatan RM100,000 sebulan- anda harus cari mentor/coach/rakan yg sememangnya berpendapatan sedemikian. Anda dapat pelajari dari beliau dan berjaya seperti beliau.

    Tidak ramai yg suka membaca. Jangan silap!! Buku adalah hasil ilham pemikiran penulis. Pembacaan buku boleh membentuk minda. Berapa banyak buku anda baca dalam setahun? tidak cukup dgn membaca….berapa banyak yg anda dapat lakukan dgn apa yg anda baca..?

(p/s: saya cuba membaca 1 buku baru setiap bulan. 12 bulan=12 buku, 10 tahun=120buku, belum cukup banyak. Kebanyakan jutawan banyak membaca buku-mereka ada library di rumah mereka, bukan koleksi video!)

  • Zakat ( Menyucikan harta dan pendapatan untuk org ISlam)

    Amalkan mengeluarkan zakat setelah mendapat income hasil dari perniagaan anda Zakat dan sedekah adalah perkara yang perlu untuk menyucikan diri kita dari sifat-sifat buruk dan juga menyucikan harta kita.Untuk orang islam yang berniaga tak kira secata MLM, internet, jualan langsung mahupun mempunyai premis perniagaan sendiri saya berpesan pada diri saya sendiri dan pembaca blog ini supaya keluarkan zakat dan juga digalakkan bersedekah.

    InsyaAllah hidup kita lebih berkat, income bertambah dan perniagaan makin maju…amin.

  • Menetapkan TARGET atau MATLAMAT

    Secara logiknya ramai orang gagal dalam perniagaan mahupun kehidupan kerana mereka tidak mempunyai TARGET!Jika anda nak berjaya anda harus menetapkan TARGET.

    Sesuatu target harus spesifik…contoh: “Dengan modal RM40 dalam 3 bulan mesti menjadi RM40.000”

    Dulu pada zaman saya sekolah cikgu selalu berpesan, apabila anda dah ada target, langkah seterusnya ialah bekerja keras untuk mencapai target tersebut. Cikgu saya pernah berpesan juga anda harus tabah menghadapi segala rintangan atau halangan di sepanjang perjalanan untuk mencapai Target anda.

    Gud Luck !!

  • Sanggup menghadapi ujian dan cabaran untuk berjaya

    Apabila anda membuat keputusan untuk berniaga, Ucap selamat saya yang utama ialah ” WELCOME TO THE CLUB ” . Kenapa ? kerana anda akan 200% menempuh ujian dan cabaran serta rintangan yang perlu anda tempuhi.Ramai orang ingin BERJAYA dan SENANG LENANG, sama ada dalam perniagaan, pekerjaan, pelajaran, percintaan, kekeluargaan dan sebagainya.

    Contoh untuk berjaya dalam percintaan anda sanggup buat apasahaja untuk memenangi hati sidia, dalam pekerjaan pula sanggup buat OT siang malam bekerja untuk mendapat gaji lebih. sama juga hal kekeluargaan anda sanggup bekorban apa sahaja janji kehidupan isi rumah senang dan selesa.

    Dalam perniagaan???? anda bagaimana? boleh ke tidak?Apakah anda perlu buat untuk mencapai Kejayaan? Sebagai seorang muslim, kita sentiasa diseru ke arah kejayaan (melalui seruan azan 5 kali sehari).

    Saya melihat, orang-orang yg berjaya dalam karier mereka memang mempunyai KEINGINAN yang KUAT untuk berjaya. Mereka sanggup hadapi dugaan dan cabaran dalam perjalanan menuju kejayaan.

    Dalam bisnes MLM, internet dan beberapa bisnes yg saya pernah terlibat, saya melihat ramai yg gagal kerana TIDAK SANGGUP menghadapi segala ujian dan cabaran yg mendatang.

    Baru buat bisnes 2-3 minggu dah nak give-up/frust… dan pengecut cabut lari

    Orang Berjaya sentiasa mencari jalan dan berusaha ke arah kejayaan dan mereka SANGGUP hadapi segalanya demi mencapai cita-cita mereka.

11 comments on “Tips Kejayaan 100% Dalam Perniagaan dan juga Kehidupan

  1. priyalatha
    Januari 6, 2009

    hai , saya priyalatha. i kat jb,i nak buka satu cyber cafe . tapi i tak tahu rules and regulations. dekat mana buka most popular place.mahu barang apa-apa? jumpa sesiapa

    • Mohd Shahir
      Januari 8, 2012

      Hai Proyalatha.. The best way is to do your paperwork. Present to any bank or firm of finance.

  2. wan hanisah
    Disember 13, 2009

    saya,wan dari tanah merah ingin membuka perniagaan kosmetik di sini tetapi terlalu banyak persaingan yang perlu saya hadapi. soalannya,bagaimanakah caranya untuk saya yakin dan berjaya mengatasi persaingan ini???

  3. NIKAINI ABD.RASED
    Disember 22, 2010

    keinginan berniaga untuk tambah pendapatan tinggi,tp saya tiada keyakinan dan takut untuk menghadapi risiko.apa perlu sy lakukan.

  4. zainab bin ibrahim
    Jun 16, 2011

    Saya zainab,saya telah mula berniaga awal bulan 11tahun lepas,tapi cuma di pasar pagi pd jumaat dan sabtu masalah saya sudah dua bulan perniagaan saya lembab boleh dapat sekitar rm 40-50 saja sehari. Saya menjual buku buku agama dan jubah.Boleh beri panduan bagaiman saya boleh lebih berjaya.

    • izam
      Disember 28, 2011

      puan zainah boleh tambahkan jualan puan..contohnya cd2 ceramah agama..tasbih..buku motivasi dan sebagainya..

    • Mohd Shahir
      Januari 8, 2012

      Buat satu kumpulan sales person.. Jualan dari rumah ke rumah atau individu ke individu.

  5. puncak nyata
    Januari 19, 2012

    bagaimana pulak kalau bisnes 2 kite kurang minat..join krana in come,bkn sbb minat..ada kah akn kekal lme bisnes 2

  6. Sitti Zaiha
    November 22, 2012

    saya ada join MLM tapi saya tak pandai nak cari orang & convince org utk beli & jadi downline saya….

  7. syireen amerlim
    Julai 5, 2015

    Dalam apa sekalipun yang kita lakukan, target atau matlamat perlu diletak terlebih dahulu agar minda dan tubuh kita bersedia ke arah itu.

    Target yang lebih spesifik adalah lebih baik berbanding daripada target yang umum.

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Ogos 25, 2008 by in Tips Perniagaan Berjaya and tagged , .
%d bloggers like this: