Citrasupply's Weblog

Inspirasi & Ekspressi Untuk Semua Golongan Di Malaysia

Suka dan Love KFC ? Kesiankanlah diri kita………..

Bahan ini saya peroleh dari email sahabat saya. Mari kita sama berkongsi dan ambil panduan khususnya orang Melayu Islam.

 Bahan Umum nisasolehah menulis – “Saya terima artikel
ini drpd kawan dan tidak berniat memburukkan mana-mana
pihak. Hanya bertujuan berkongsi dan menyampaikan
maklumat untuk kita sama-sama berfikir!

Persoalanya sekarang bukan ini sahaja (fizikal) yang
menentukan halal atau haram sesuatu makanan itu
diperbuat contohnya daging babi…sememangnya haram.
Persoalannya ialah cara penyediaan sesuatu makanan itu
dibuat. Saya ambil satu contoh, semasa saya menghadiri
satu kuliah ilmu, Ustaz Daud Che Ngah ada menceritakan
Kes KFC.

Begini ceritanya :

Pihak KFC bercadang hendak memberi makanan percuma
berupakan ayam goreng KFC kepada jemaah haji Malaysia
yang sedang menunggu giliran sebelum untuk diangkut
dari Kelana Jaya ke Subang / KLIA. Maka Boss Ustaz
Daud menyuruh beliau menyiasat cara penyediaan ayam
itu dibuat dan memberikan laporan kepadanya sama ada
boleh atau tidak mengikut syarak.

Pusat ini dimulakan seawal jam 6.00 pagi. Ustaz Daud
mengambil keputusan untuk sembahyang Subuh berdekatan
dengan pusat tersebut. Selesai solat subuh kedengaran
siren dibunyikan menanda pekerja KFC mesti memulakan
tugas memyembelih ayam. Para pekerja yang duduk
berhampiran dengan pusat penyembelih an/hostel
muda-muda terus memakai pakaian seragam mereka dan
terus membuat kerja. Satu persatu ayam digantung
dengan kaki keatas dan sayap dikepit. Ayam dipotong
dan seterusnya dijatuhkan dalam air suam.

Dalam laporan Ustaz Daud Che Ngah kepada Bossnya
beliau mengatakan KFC tidak boleh dimakan dan
dihidangkan kepada jemaah haji kerana :-

a. Sewaktu sembahyang subuh, tiada seorang pun tukang
sembelih yang menunaikan solat subuh.

b. Ayam yang disembelih tidak mati / dibiarkan bebas
tetapi terus dijatuhkan dalam air panas / letrik

c. Ayam tersebut berada dalam keadaan terseksa dengan
kedua kaki (yang terbalik) kepak terikat.

Oleh yang demikian maka Ayam tersebut tidak boleh
dimakan. Oleh kerana ianya telah disahkan oleh JAKIM
maka dosa tu depa yang tanggung. Saya sejak dengar
tempoh hari tidak makan KFC insyallah dan wallahualam.
******************************************
Assalamualaikum wbk.

Ini cerita pengalaman seorang hamba Allah di kampung
aku la. Recently seorang hamba Allah di kampung aku ni
dapat offer masuk KFC / Pizza Hut management trainee.
Lepas buat medical checkup, etc, maka berangkatlah dia
ke KFC training center kat Kelana Jaya. Khabarnya dia
diberi penginapan kat Sentul. So tiap2 hari kenalah
dia berulang ke Kelana Jaya untuk training session
dia. Sepanjang waktu latihan, beliau diberi subsidi
makan dan uniform serta penginapan percuma. Selepas
beberapa bulan, satu hari dia ke kilang para pelanggan
KFC. Di kilang inilah dia tengok sesuatu yang
meragukan.

Diperhatikannya ayam2 tu disembelih oleh tiga orang
penyembelih dan dua daripadanya ialah perempuan.
Perempuan sembelih ayam? Hmmm…macamana tu?. Kemudian
diperhatikannya pula ayam2 (dari kotak tetapi ada
seekor dua yang tak bergerak langsung dan tak nampak
aktif. Maka ditanya pada orang yang menggantung ayam
tentang ayam2 tersebut. Pekerja tu memberitahu bahawa
adakalanya ayam2 itu mati dalam perjalanan kerana
kesejukan sewaktu perjalanan waktu malam atau keadaan
sesak di dalam kotak plastik itu sendiri. Mati,ianya
masih digantung untuk masuk ke ruang penyembelihan.

Ayam yang sudah mati disembelih? Bangkai? Disembelih?
Halal? Sekali lagi, hmmm….macamana tu? Akibat
daripada timbulnya rasa was2 yang berat, hamba Allah
ini telah mengambil keputusan untuk berhenti menjalani
latihan dan sekaligus menamatkan perkhidmatannya
dengan KFC. Maka pulanglah hamba Allah kita dapat
tengok anggota yang menjadi ahli dalam menguruskan
soal halalnya makanan yang dijual dan bagaimana badan
ini memastikan semua hidangan di KFC dan Pizza jikalau
cerita hamba Allah ni salah. Kalau betul, maknanya
tanda ditanggung halal di premis KFC dan Pizza Hut
boleh dianggap palsu dan hanya untuk menarik pelanggan
beragama Islam.
******************************************
Ada seorang ustaz menceritakan bahawa seorang
saudaranya dapat kerja sebagai penyembelih diKFC. Tak
sampai seminggu dia resign kerana tak sanggup
mananggung dosa bagi orang makan bangkai. Ayam yang
terikat seperti diatas berpusing boleh tahan lajunya
(kerana nak sembelih banyak) dia hanya sempat sebut ”
bis ” saja untuk setiap ekor yg disembelih, lepas tu
rendam, matilah ayam tu dalam kelemasan.
******************************************
Setiap apa yg kita makan akan menjadi darah daging,
sepotong hadis nabi menyebut, mafhumnya, ” setiap
daging dari sumber yg haram akan menjadi makanan api
neraka ” .

MAKA BERHATI – HATILAH DGN APA YG KITA MAKAN SEMOGA
KITA TERSELAMAT DARI API NERAKA YG MAHA DAHSYAT.

Wassalam.

Fazliyana Rauzan
Unit Teknologi Binaan
Bahagian Pembangunan Teknologi Binaan
Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB)

Elya Juliana Binti Hakimi
Pegawai Sistem Maklumat
Bahagian Pembangunan T eknologi Maklumat
Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan Malaysia (CIDB)
Tingkat 7,
Grand Seasons Avenue, No.72 , Jalan Pahang,
53000 Kuala Lumpur.
No Tel Off : 03 – 26170388
No. H/P : 013 – 6697738
No. Fax : 03 – 40430798

Catatan : Pernah ada penafian daripada pihak KFC
tentang beberapa maklumat di atas. Oleh itu sila semak
dengan pengurusan KFC sendiri. – LP”

5 comments on “Suka dan Love KFC ? Kesiankanlah diri kita………..

  1. nauf91
    Jun 24, 2008

    salam. sy ingin tanye pd penulis, adakah perkara ini sudah diadu kepada pihak jakim? kerana bg manfaat kita semua, perkara itu haruslah diutarakan kpd pihak berkuasa. kalau sekadar dalam blog, sy rase x membantu masyarakat apa2. kalau boleh dijelaskan dgn alamat, gambar dan masa2 tempat dan peristiwa berkenaan, sebagai bukti. ini membantu selesaikan kes dan mengelakkan isu ini dikatakan sabotaj dan tuduhan semata-mata.

    • nilam
      September 27, 2009

      Setuju dgn saudara kita ni, kalau benar terjadi adalah tanggungjawab kita melapurkan kpd jakim atau badan-badan yang bertanggungjawab. setakat dalam blog je, sesiapa pun boleh tulis…jangan kerana sikap tak bertanggunjawab kita akan menyusahkan orang lain, salurkan sikap bertanggungjawab kita di landasan yang benar..kenapa perlu war-warkan di blog kalau niat kita ikhlas membantu membenteras perkara syubahah atau haram…pergi buat report ke jakim, diorang tak kenakan apa-apa bayaran atau tindakan malah amat mengalu-alukan lapuran seperti ini….

  2. abuzaid
    Ogos 1, 2008

    yang paling utama permasalahan ini adalah sembelihan tersebut mestilah kerana Allah. Kalau sembelihan tersebut dilakukan oleh orang kafir maka ia terbatal dan jika tanpa basmalah juga terbatal dan menjadi bangkai.
    Yg ke-2 mengeluarkan darah. Tidak dinamakan sembelihan kalau tanpa mengeluarkan darah. Dan tidak pula menetapkan bahawa kedua-2 urat tersebut mesti putus. Cukup sekadar memotong saluran nya shj tanpa keseluruhan urat tesebut. Sedangkan kalau ayam tersebut kemudian matinya kerana di paksa atau di gantung tanpa melepaskan ia mati sendirian maka hukumnya tetap sah tetapi si penyembelih akan menanggung dosa atas perbuatannya kerana menyiksa binatang. Wallahua’lam

  3. bin Ismail
    Ogos 20, 2008

    1. KFC milik syarikat Amerika yang di kuasai Orang YAHUDI dan menyokong negara Israel.Negara Amerika bunuh orang ISLAM serata dunia.Siapa jual/beli barang KFC bantu sumbang kewangan kepada AMERIKA/YAHUDI.Kita orang mukmin elak buat perkara ini.wassallam

  4. fazliyana
    Disember 22, 2008

    wallahualam…yang buruk daripada kite yang baik hanya daripada Allah s.w.t..

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on Jun 20, 2008 by in Kongsi Bersama and tagged , , , , , , , , , , , .
%d bloggers like this: